Onko sinulla haasteita työkyvyn ja jaksamisen kanssa? Koetko, että työkykysi ja terveydentilasi ovat heikentyneet? Voisiko ammatillinen kuntoutus olla sinulle oikea vaihtoehto?

Ammatillinen kuntoutus on ensisijainen vaihtoehto sinulle, joka kamppailet työkyvyn haasteiden kanssa. Se on tarkoitettu erityisesti niille, joiden sairaus tai vamma aiheuttaa uhan työkyvyttömyydestä. Ammatillinen kuntoutus tarjoaa sinulle mahdollisuuden löytää väylä takaisin työelämään terveydentilallesi soveltuvaan työhön.

Kenelle ammatillinen kuntoutus on suunnattu?

Ammatillinen kuntoutus on tarkoitettu työikäisille, joita uhkaa lähivuosina työkyvyttömyys tai heikentynyt työ- ja ansiokyky. Usein taustalla on pitkäaikainen sairaus, vamma, työtapaturma, ammattitauti, liikennevahinko tai muu tapaturma. Myös yrittäjät voivat hakea ammatillista kuntoutusta. Ammatillisen kuntoutuksen tärkeä tavoite on hyödyntää aiempaa työkokemusta ja koulutusta.

Milloin on oikea hetki hakea ammatillista kuntoutusta?

Ammatillista kuntoutusta kannattaa hakea jo toipumisen aikana, kun koet että vointisi mahdollistaa työhönpaluun suunnittelemisen ja koet, että työskentely vaikka osa-aikaisesti voisi olla mahdollista lähitulevaisuudessa. On hyvin yleistä, että terveydentila ja vointi vaihtelee toipumisvaiheessa ja tulevaisuutta ei voida ennustaa. Ei kuitenkaan kannata tämän vuoksi pitkittää ammatillisen kuntoutuksen hakemista.

Mitä voit saada ammatillisesta kuntoutuksesta?

Ammatillinen kuntoutus voi auttaa sinua jatkamaan työelämässä pidempään, vaikka terveydentilasi olisi haastava. Se tarjoaa mahdollisuuden muokata aiemman ammatin mukaisia työtehtäviä terveydentilaasi paremmin soveltuviksi. Kuntoutus tukee sinua työssä selviytymisessä ja auttaa löytämään uuden suunnan terveydentilallesi sopivissa työtehtävissä. Lisäksi se vahvistaa ja lisää ammatillisia valmiuksiasi ja osaamistasi siirtyä uusiin tehtäviin.

Miten voit hakeutua ammatilliseen kuntoutukseen?

Kun havaitset työssäsi toistuvia terveydellisiä haasteita, ota asia puheeksi työterveyshuollon, hoitavan lääkärin, muun terveydenhuollon tahon tai esihenkilösi kanssa. Ammatillista kuntoutusta haetaan erillisellä lomakkeella työeläkeyhtiöstä/Kelasta, ja hakemuksen liitteeksi tarvitaan tuore B-lääkärinlausunto terveydentilastasi ja kuntoutustarpeesta. Kuntoutuksen järjestämisestä vastaavat vakuutusyhtiöt, työeläkeyhtiöt ja Kela.

Milloin haet ammatillista kuntoutusta työeläkeyhtiöstä?

Voit hakea kuntoutusta työeläkeyhtiöstä, jos olet alle alimman vanhuuseläkeiän ja sinulle on todettu työkyvyttömyyden uhka, jota voidaan ehkäistä tai siirtää työeläkekuntoutuksen avulla. Lisäksi sinun on täytettävä tiettyjä työansioihin liittyviä vaatimuksia. Mikäli et tiedä työeläkeyhtiötäsi, voit ammatillisen kuntoutuksen hakemuksen lähettää Kelaan ja he ohjaavat hakemuksen oikeaan työeläkeyhtiöön.

Milloin haet ammatillista kuntoutusta Kelasta?

Jos olet työtön, opiskelija tai olet ollut työelämässä vasta vähän aikaa, voit hakea ammatillista kuntoutusta Kelasta. Tämä voi olla vaihtoehto, jos työeläkeyhtiön tukeman ammatillisen kuntoutuksen kriteerit eivät täyty.

Milloin haet ammatillista kuntoutusta vakuutusyhtiöstä?

Jos työkyvyttömyytesi uhka johtuu työtapaturmasta, liikenneonnettomuudesta tai todetusta ammattitaudista vakuutusyhtiö arvioi oikeutesi ammatilliseen kuntoutukseen E-lääkärinlausunnon ja muiden terveydentila selvitysten perusteella.

Ammatillinen kuntoutus tarjoaa mahdollisuuden parantaa työkykyäsi ja terveyttäsi, auttaen sinua jatkamaan työelämässä pidempään. Älä epäröi ottaa ensimmäistä askelta kohti parempaa tulevaisuutta – ammatillinen kuntoutus voi olla avain onnistuneeseen kuntoutumiseesi ja työhön palaamiseen.

Mitä ammatillinen kuntoutus käytännössä tarkoittaa?

Ammatillisen kuntoutuksen tavoitteena on tukea henkilön paluuta työelämään tai löytää hänelle uusi sopiva työ tai koulutus. Ammatillinen kuntoutus voi sisältää esimerkiksi työkokeilua, työhönvalmennusta, ammatinvalintaohjausta ja koulutusta. Yleisin ammatillisen kuntoutuksen keino tukea työhön paluuta on työkokeilu. Työkokeilun avulla voidaan käytännön työtehtävissä selvittää uusien tehtävien sopivuus terveydentilalle, saada uutta ammatillista osaamista ja/tai löytää uusi työpaikka.

Mitä jos ammatillinen kuntoutus tai työkokeilu ei onnistu?

Tämä on kysymys, joka varmasti mietityttää monia. Aina ei ammatillinen kuntoutus onnistu hyvästä suunnittelusta huolimatta. Työkokeilu on taas vastaavasti yksi tapa tutustua uuteen alaan tai työpaikkaan, mutta se ei takaa työsopimusta. Työkokeilun tavoitteena on parantaa valmiuksia ja mahdollisuuksia työllistyä, mutta se voi joskus myös osoittaa, että kyseinen työ ei ole soveltuva terveydentilalle. Tällöin tulee pohtia, että onko syynä tehtävien sopimattomuus vai yleisesti terveydentilan heikentyminen, jonka vuoksi työhönpaluu ei ole oikea-aikaista. Mikäli kyse on tehtävien sopimattomuudesta, tulee pohtia tavoitteita uudestaan ja niihin pääsemisen keinoja sekä tukimahdollisuuksia. Terveydentilan muuttuessa tai heikentyessä vastaa terveydenhuolto työkykyisyyden ja uuden hoitosuunnitelman tekemisestä.

Kauanko ammatillinen kuntoutus kestää?

Ammatillinen kuntoutus on prosessi, jossa tuetaan työkyvyttömyyden tai työkyvyn heikkenemisen uhkaamia henkilöitä löytämään uusi sopiva työ tai säilyttämään nykyinen työnsä. Ammatillisen kuntoutuksen kesto riippuu yksilöllisistä tarpeista ja tavoitteista, mutta yleensä se on noin 1-3 vuotta. Prosessiin kuuluu kuntoutussuunnitelman tekeminen, suunnitelman mukaisen työkokeilupaikan hakeminen ja tavoitteista sopiminen sekä varsinainen kuntoutusaika eli työkokeilu ja/tai koulutus.

Jos tuntuu, että et selviä yksin ammatillisesta kuntoutuksesta, me autamme sinua. Kun sinulla on myönteinen päätös oikeudesta ammatilliseen kuntoutukseen, voit pyytää toimeksiantoa eläkeyhtiöstäsi meille. Noposella työskentelee työkykyhaasteisiin sekä ammatilliseen ohjaukseen erikoistuneita valmentajia ja saat aina henkilökohtaisen valmentajan, joka on apunasi pohtimassa terveydentilallesi paremmin soveltuvia työtehtäviä. Olemme tukenasi mm. kuntoutussuunnitelman laadinnassa, työkokeilupaikan järjestämisessä ja selvittämme tarpeen mukaan kanssasi esimerkiksi erilaisia ammatillisen koulutuksen mahdollisuuksia.

Kehitysjohtaja Emmi Hirvonen.

Olen Emmi Hirvonen ja toimin kehitysjohtajana.

Ammatillisen kuntoutuksen parissa olen työskennellyt osittain tai kokonaan vuodesta 2003 alkaen. Minua innostavat vanhentuneiden normien kyseenalaistaminen ja työelämän jatkuva muutos.

Kun ympäristö muuttuu, pitää yksilön pysyä mukana muutoksessa ja siinä me haluamme olla avuksi.

About the author : Vieraileva Tähti

Tarjoamme sinulle parasta mahdollista työelämää!

Meitä on kuutisenkymmentä. Me työskentelemme 37 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Olemme Katja Noponen Oy:n kirkkaasti loistava noposporukka. Valmennamme, ohjaamme ja autamme asiakkaita uusille työurille. Työskentelemme titaanisella ammattitaidolla ja suurella sydämellä. Meillä on yhteinen tavoite: tarjoamme sinulle parasta mahdollista työelämää!