1. Päivitä käsityksesi, kuka olet ja mistä motivoidut.
Työnhaku alkaa itsetuntemuksesta. Jotta voit markkinoida itseäsi, sinun täytyy tietää, kuka olet. Jos edellisestä työnhaustasi on jo aikaa, pysähdy hetkeksi pohtimaan, millaisista asioista olet kiinnostunut juuri nyt. Mitä pidät tärkeänä tässä elämänvaiheessa? Millaisia asioita haluat edistää?
2. Tee itsesi ja osaamisesi näkyväksi.
Tee lista taidoistasi ja kerro se muille. Muista, että olet kartuttanut osaamistasi myös työelämän ulkopuolelta. Mitä vahvuuksiasi uusi työnantajasi voisi tarvita?
Unohda vanhanaikainen ajatus siitä, että omien taitojen tunnistaminen ja tunnustaminen olisivat itsekehua. Miten muut voisivat tunnistaa osaamisesi, jos et kerro sitä heille?
Ole utelias ja tutustu uusiin ihmisiin. Osallistu rekrytointitapahtumiin, käy messuilla ja luennoilla. Vieraile yritysten avoimissa ovissa. Pidä yhteyttä entisiin kollegoihisi. Koskaan et voi tietää, kenen mieleen jäät ja kenelle voit kertoa osaamisestasi!
3. Aktivoidu somessa.
Seuraa uutisia ja työpaikkailmoituksia eri somekanavilta. Kerro myös itse rohkeasti, että olet etsimässä uutta työtä.
Liity LinkedIniin. Joillakin aloilla työnantajien näkökulmasta et ole olemassa, jos et ole LinkedInissä.
Luo vahva profiili hyödyntämällä profiilin eri osat mahdollisimman laajasti. Kerro osaamisestasi ja saavutuksistasi konkreettisesti ja monipuolisesti. Kasvata verkostoasi.
Etenkin LinkedInissä voit osoittaa asiantuntijuuttasi julkaisemalla omia postauksia tai artikkeleita. Jos se ei tunnu luontevalta, tykkäile ja kommentoi ainakin muiden keskusteluja. Se kannattaa, sillä someaktiivisuus saattaa ratkaista valinnan kahden tasavertaisen työnhakijan välillä. Haastattelukutsuja ja työtarjouksia voi saada jopa vain LI-profiilin ja -aktiivisuuden ansiosta.
4. Visualisoi CV ja luo hakemuksesta myyntikirje.
Työnantajaa kiinnostaa erityisesti motivaatiosi ja asenteesi. Vakuuta hakemuksessasi, miksi olet kiinnostunut juuri tästä työtehtävästä ja työnantajasta. Kerro, mitä sinulla olisi annettavaa ja miksi juuri sinut pitäisi valita. Kuvaile, millainen työntekijä olisit.
Yksilöi CV:si ja työhakemuksesi jokaista hakemaasi työpaikkaa varten. Kiteytä osaamisesi niin, että kerrot vain kyseisen työnhaun kannalta olennaisia asioita. Ota selvää etukäteen organisaatiosta, johon haet. Näytä se CV:ssäsi ja hakemuksessasi.
Kun CV:n sisältö on kunnossa, voit panostaa sen ulkoasuun. Visuaalisuudella voit erottautua eduksesi muista työnhakijoista, ja vaikkapa graafikon työnhaussa CV:tä voi pitää työnäytteenä. Netistä löytyy paljon valmiita pohjia visuaalisen CV:n laatimiseksi.
5. Kuvaa videohakemus.
Jos haluat todella erottautua työnhaussa, opettele tekemään videohakemus tai -CV. Video vaatii enemmän työtä ja rohkeutta kuin perinteiset työnhakuasiakirjat, mutta sen avulla voit tuoda esille persoonaasi tavalla, mikä ei onnistu paperilla. Kohdenna video vain tehtävään, jota haet.
Videohakemuksessa tärkeintä on aito ja napakka tarina. Tee sitä varten käsikirjoitus. Varmista, että videostasi tulee riittävän laadukas: huolehdi ainakin oikeanlaisesta taustasta, valosta, äänestä ja kuvituksesta. Useimmiten kännykkä riittää hyvin kuvaamiseen. Netistä on saatavana maksuttomia oppaita, ja inspiraatiota voit hakea esimerkiksi YouTubesta hakusanoilla ”video cv”.
Liitä videohakemus osaksi työhakemustasi. Jaa se myös omille verkostoillesi ja linkitä se sosiaalisen median profiileihisi.
6. Opettele hissipuhe.
Hissipuhe on noin minuutin tiivistelmä osaamisestasi. Käytä sitä alustuksena, kun lähestyt mahdollista työnantajaa.
Kerro hissipuheessa, kuka olet ja mitä olet tehnyt. Millä alalla olet työskennellyt ja kuinka pitkään? Mitkä ovat vahvuutesi ja miten voisit olla hyödyksi työnantajalle? Kerro myös, mikä sinua seuraavaksi kiinnostaa.
Treenaa puhetta peilin tai ystäviesi edessä. Ota se videolle ja muokkaa, kunnes olet tyytyväinen. Hakusanalla ”hissipuhe” saat hyviä ohjeita netistä.
Pidä hissipuhe, kun soitat työnantajalle. Jos soitat ennen kuin lähetät hakemuksen, voit samalla saada hakemusta varten hyödyllistä lisätietoa, joka ei ilmene työpaikkailmoituksessa.
Hissipuhe auttaa myös, kun tutustut uusiin ihmisiin tai tapaat vanhoja tuttuja. Siitä on tukea, kun työhaastattelussa sinua pyydetään kertomaan jotain itsestäsi. Hissipuhetta voit hyödyntää CV:n alussa yhteenvetonakin ennen kuin kerrot työkokemuksestasi.
Minkä vinkin sinä aiot ottaa käyttöösi?
About the author : Minna Leskinen
”Did I offer peace today? Did I bring a smile to someone´s face? Did I say words of healing? Did I let go of my anger and resentment? Did I forgive? Did I love? These are the real questions.” -Henri Nouwen
Olen Minna Leskinen, maailmanparantaja. Tunnetaan myös yrityspalvelutiimin uravalmentajana ja laatupäällikkönä.