Samhället och arbetslivet är i en konstant förändringsprocess som präglas starkt av den ekonomiska situationen, världsläget, de teknologiska framstegen och de nya generationerna, bara för att nämna några. Distansarbetet kom med ett brak och vi behövde bli experter på självledarskap över en natt. Organisationerna pressas att tänka om hur organisera arbetet så att det blir mer lönsamt och kostnadseffektivt samtidigt som de behöver värna om deras största kapital, de anställda.

Professor Marko Kesti från Lapplands universitet har studerat lönsamheten i att investera i välbefinnande i arbetet ur ett produktivitetsperspektiv och enligt studien ökar produktiviteten med upp till 25-30 % när medarbetarna mår bra.

Hurdana medel har vi då för att försäkra oss om att våra medarbetare mår bra och är produktiva? Vi har alla ett grundbehov av att bli hörda och sedda för att må bra och med minskade resurser kan det bli en stor utmaning för alla ledare att uppfylla det här behovet på en individuell nivå.

Arbetshandledning är ett medel för att främja välbefinnande, utveckla arbetet, förtydliggöra målsättningar, strukturera och organisera arbetet samt stöda i en personlig utveckling och därmed skapa och främja en positiv arbetskultur.

Dialogen har en allt viktigare funktion i arbetsgemenskaperna då många arbetar på distans och den fysiska närheten har minskat märkbart. Arbetshandledningen kan hjälpa till med att förtydliga kommunikationen och förväntningarna samt hitta balans och flexibilitet i arbetet.

En utbildad arbetshandledare hjälper individen och gruppen att lära sig diskutera, samarbeta och utvecklas utan att göra det för dem. Arbetshandledarens roll är, som namnet säger, att handleda och vägleda i diskussionen så att de anställda lär sig att samarbeta på ett konstruktivt sätt och diskutera uppbyggande med varandra, även om känsliga ämnen. Arbetshandledaren har inga färdiga svar, utan hjälper medarbetarna att hitta dem själva och på det sättet utvecklas på flera plan. För individen ligger nyttan i att utvecklas i sitt arbete, se alternativa lösningar och nya perspektiv samt se sin egen roll i att främja en positiv arbetskultur.

Kunde arbetshandledning vara något för er? Vi har flera utbildade arbetshandledare på Katja Noponen Oy som har framgångsrikt hjälpt individer och grupper att utvecklas och må bra. Ta kontakt med oss så berättar vi mera.

Jag är Monika Ahlsved och jag arbetar som karriärcoach och arbetshandledare.

Jag har arbetat inom främjandet av arbetsvälbefinnande i många år genom olika arbetsuppgifter. Jag är fascinerad av den ständiga förändringen inom arbetslivet och jag vill vara med och utveckla en bättre arbetsvardag. Jag inspireras av allt nytt och jag hoppas kunna fungera som inspiration och hjälp för mina kunder.

Olen Monika Ahlsved ja toimin uravalmentajana ja työnohjaajana.

Olen työskennellyt työhyvinvoinnin edistämisen parissa vuosien ajan eri työtehtävien kautta. Minua kiehtoo työelämässä tapahtuva jatkuva muutos ja haluan olla kehittämässä yhä parempaa työarkea. Innostun kaikesta uudesta ja toivon toimivani inspiraationa ja apuna asiakkailleni.

About the author : Vieraileva Tähti

Tarjoamme sinulle parasta mahdollista työelämää!

Meitä on kuutisenkymmentä. Me työskentelemme 37 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Olemme Katja Noponen Oy:n kirkkaasti loistava noposporukka. Valmennamme, ohjaamme ja autamme asiakkaita uusille työurille. Työskentelemme titaanisella ammattitaidolla ja suurella sydämellä. Meillä on yhteinen tavoite: tarjoamme sinulle parasta mahdollista työelämää!