Onni on sitä, kun tiimi toimii ja työt sujuvat siten kuin on yhdessä suunniteltu ja sovittu – myös poikkeustilanteessa.

Yrityspalvelujemme tiimiesimiehenä en voi kuitenkaan ottaa itsestäänselvyytenä tiimin kykyä toimia yhdessä tuloksellisesti. Se on vaatinut jokaiselta jäseneltä omien toimintatapojen ja arvojen inventaariota sekä yhteisistä pelisäännöistä sopimista.

Yhteistyö ja tiimikäytännöt eivät ole syntyneet itsestään, sattumalta tai ylhäältä annettuina, vaan ne on rakennettu yhdessä. Ja yhteisesti niihin on myös sitouduttu. Myöskään etätyö ei murenna meidän tiimiämme, kun haasteisiin on varauduttu kaukaa viisaasti.

Jotain samaa, jotain erilaista, jotain yhteistä

Olemme tiimimme perustamisvaiheessa tunnistaneet toimintatapoja ja tyylejä, joita meillä työntekijöinä ja tiiminjäseninä on. Sanoittamalla sitä, mitä olemme tai emme ole, olemme pohjustaneet vahvuuksien tunnistamista ja erilaisuuden ymmärtämistä.

Kenenkään tiimissä ei tarvitse olla jotain muuta kuin mitä on, sillä jokaisella on työn ja yhteistyön näkökulmasta paljon ainutlaatuista ja arvokasta annettavaa.

Myös monista eroista huolimatta meillä kaikilla on joukkueena sama päämäärä: onnistua yhdessä yrityksen parhaaksi.

Oma vastuu ja osallistuminen

Tiiminjäsenenä oleminen ja yhteistyön tekeminen edellyttävät, että jokainen ottaa vastuuta parhaansa yrittämisestä ja hyvän yhteistyön ylläpitämisestä. Muutos yksinyrittämisestä yhteistyön tekemiseen ei tapahdu kuitenkaan yhdessä yössä.

Tiimikaverin avusta ja tuesta tai yhdessä ideoinnista ja työn yhteiskehittämisestä ei heti synny hittiä, jos on oppinut tulemaan toimeen omillaan tai nauttii nimenomaan yksintyöskentelystä.

Erilaisten persoonallisuuksien ja työtyylien sulattelukin vie aikaa. Jokainen kuitenkin sitoutuu tiimin toimintaan omien kykyjensä ja mahdollisuuksien mukaan, yksi enemmän ja toinen vähemmän – hyvä näin.

Lupa onnistua ja epäonnistua

Meidän tiimissämme on sovittu, että onnistumisia saa hehkuttaa ja epäonnistumisia ei tarvitse lakaista maton alle.

Yhden onnistuminen ei ole toiselta pois, eikä vahingonilo, kateellinen piikittely tai selän takana juoruilu tee kenestäkään kaunista.

Myötätunto ja tuki lämmittävät. Yhdessä jaetaan ilot ja surut, koetaan takapakit ja onnistumiset. Huumoria viljellään ja kuittailuakin kestetään – työystävän välittämisellä on monta puolta.

Huippujoukkueen reilu meininki

Arvostan sitä, että tiimissämme pidetään yllä myönteistä henkeä ja reilua meininkiä puhumalla asioista suoraan. Jos jokin hiertää, se otetaan puheeksi.

Puheeksi ottaminen ei ole uhka, vaan muutoksen mahdollistava ratkaisuehdotus. Se on sitä, kun on tahto tehdä asioita paremmalla tavalla, toisin jatkossa.

Kun tiimissä vallitsee keskinäinen luottamus, arvostus ja kunnioittaminen, ei vaikeistakaan asioista ole hankalaa puhua ääneen.

Kiitollisuus ja vastuullisuus

Ilman osaavaa, ammattitaitoista ja yhteen hiilleen puhaltavaa tiimiä, työyhteisöä ja johtoa tämä esimies ei olisi näin onnekas. Olen kiitollinen jokaisesta työpäivästä, jonka saan jakaa niin hyvinä kuin koettelevinakin aikoina.

Aion jatkossakin pitää kiinni siitä, että työmme tavoite taata elämän parhaat työpäivät asiakkaille koskee myös meitä itseämme.

Pitämällä huolta meistä ja hyvästä yhteishengestä pystymme antamaan parhaamme myös asiakkaillemme. Vastuullisuus tiimityössä on sitä, että suutarin lapsella on kengät myös etäaikoina.

About the author : Suvi Pikkusaari

KUN ON TAHTOA, LÖYTYY MYÖS KEINOJA

Olen Suvi Pikkusaari, Katja Noponen Oy:n henkilöstöjohtaja. Vastaan työssäni työsuhteiden elinkaaren tehtävistä sekä esihenkilötyön tukemisesta. Osallistun mahdollisuuksien mukaan erilaisiin kehittämishankkeisiin ja säännöllisesti johtoryhmätyöskentelyyn.

Työyhteisössä innostaa erityisesti onnistumisiin tähtääminen, yhdessä toiminnan kehittäminen ja ammatillisesti parhaaseen pyrkiminen. Ambiverttinä ihmisenä löydän itseni monista yhteisistä keskusteluista, mutta myös työskentelemässä intensiivisesti itsekseni. Tiimipelaajana arvostan reiluutta, rehtiyttä ja vastuullisuutta.

Vapaa-ajalla nautin luonnossa liikkumisesta ja perheen tavallisesta arjesta.