Meissä ihmisissä liikkuu paljon tunteita ja ajatuksia. Kokonaisuutta jäsentämään tarvitsemme joskus rinnallemme kaverin, toisen ihmisen.

Meidän ei tarvitse, saati kannata mennä kippuralle ja sykertyä sykkyrälle omien tai oman työyhteisömme työtilanteiden kanssa. Niitä kun voidaan yhdessä tutkia, jäsentää ja kirkastaa. Tämä onnistuu työnohjauksen avulla.

Moni meistä pohtii, mitä siellä työnohjauksessa tapahtuu ja mistähän siellä voi puhua. ”Mitä se työnohjaaja muka voi missään auttaa?” on meille työnohjaajille tuiki tuttu kysymys.

On tietysti myös totta, ettei kukaan tai mikään yksittäinen asia voi todennäköisesti kokonaan ja lopullisesti auttaa ihan kaikessa.

Mutta yksittäinen asia ja yksikin onnistunut kysymys tai sopivaan kohtaan osuva harjoitus voi liikauttaa eteenpäin, jopa ihan ratkaisevalla tavalla. Se voi auttaa oivaltamaan juuri sen verran kuin sillä hetkellä on tarpeellista ja ohjauksessa mahdollista.

Jostakin pois vai kohti jotakin?

Ratkaisukeskeisen työnohjauksen kielessä puhummekin mielellämme hyvistä tavoitteista. Jos tavoitteet on hyvin pohdittu, kuten on syytäkin olla, on täysin mahdollista löytää myös eteenpäin vieviä ratkaisuja.

Moni meistä löytää suhteellisen nopeasti vastauksen siihen, mitä ei tahdo työltään, ihmissuhteiltaan tai ylipäätään elämältään. Kauemmin kestää pohtia sitä, mitä sitten haluaa. Tunnistamme, mistä mennä poispäin ja pohdimme hartaasti, mitä kohti suunnata.
.
Hyvän tavoitteen tunnistaa siitä, että se on itselle tärkeä. Hyvä tavoite muodostuu usein pienemmistä osatavoitteista. Ne ovat mahdollisia ja saavutettavissa olevia.

Osatavoitteet voidaan useimmiten toteuttaa. Voimme joka tapauksessa tehdä vain yhden asian kerrallaan, joten miksi edes pähkiä koko ajan sitä, mihin nyt pitäisi päästä äkkiä.

Tärkeitä kysymyksiä sinulle

Hyvä tavoite on usein riittävän konkreettinen ja mitattavissa oleva. Sen asettamisessa voit kysyä itseltäsi seuraavat kysymykset.

  • Mitä teet toisella tavalla, kun olet tyytyväisempi?
  • Mistä huomaat, että olet edennyt omaa tai tiimin kyseessä ollessa, yhteistä tavoitetta kohti?

Hyvä tavoite mahdollistaa myös palautteen. Siinä on myönteinen sävy, ja jotakin positiivista, sinulle hyvää tekevää on tullut lisää. Esimerkiksi työpäivän päättyessä koet tehneesi konkreettisia asioita, saaneesi jotakin valmiiksi tai puhuneesi jonkin asian suhteen asioita eteenpäin.

Pohdi myös näitä:

  • Mitä se voisi olla, minkä juuri nyt toivoisit työssäsi lisääntyvän?
  • Kun tavoite on saavutettu, mistä huomaat saavuttaneesi sen?
  • Mistä muut huomaavat, että olet saavuttanut tavoitteesi?

Me haluamme asioiden tapahtuvan mielellään nopeasti. Saatamme olla kärsimättömiä näkemään tuloksia, oman aikakautemme lapsia kun olemme. Tuloksia ja nopeita ratkaisuja, kiitos! Nopeiden ratkaisujen sijaan peräänkuulutan yhä mieluiten onnistuneita ratkaisuja.

Tarkasti määritellen vai suunta mielessä?

Tavoitteen koolla ja laadulla on merkityksensä sen suhteen, pitääkö olla ihan justiinsa vai voiko olla vähän siihen suuntaan.

Jos tavoite on täsmällinen, onkin syytä ottaa täsmällisiä askeleita. Ja kuten jo yllä totesin, tavoitteen on hyvä olla mitattavissa oleva. Siitä johdannaisena voisi ajatella, että tavoitteen on oltava täsmällisesti laadittu.

Hyvä suuntautuminen on isossa kuvassa oleellisempaa kuin täsmällisyys.

Vielä pohdittavaksesi:

  • Minkä askeleen kohti tavoitettasi voisit ottaa heti?
  • Mitä voit tehdä ensi viikolla?
  • Mitä haluat tehdä kuukauden sisään?

On tärkeämpää pysyä terveenä kuin juosta tälle päivälle sovittu lenkki kaverin kanssa. On isompaa olla tilanteelle myötäelävä kuin vaatia jonkin asian raportointi minuutilleen.

On paljon mahdollisempaa päästä onnistuneeseen ratkaisuun ottamalla maltillisesti siihen tarvittavat askeleet. Ja pitää toimintasuunnitelma joustavana, mutta kuitenkin mielessä.

Välillä voi päästää koko suunnitelman uudelleenarvioitavaksi, koska tilanteet muuttuvat – ja me muutumme niiden mukana. Hyvien, joustavien tavoitteiden avulla saadaan aikaiseksi onnistuneita ratkaisuja.

Olen Katja Kokko ja toimin uravalmentajana, työnohjaajana (STOry) ja työhyvinvointivalmentajana. Valmennan ja työnohjaan kannustavuuden ja sallivuuden ilmapiirissä, ratkaisu- ja voimavarakeskeisesti. Innostun kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kysymyksistä osana työhyvinvointia.

”Se mitä on takanamme ja se mitä on edessämme, on pientä siihen verrattuna, mitä on sisällämme.”

About the author : Vieraileva Tähti

Tarjoamme sinulle parasta mahdollista työelämää!

Meitä on kuutisenkymmentä. Me työskentelemme 37 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Olemme Katja Noponen Oy:n kirkkaasti loistava noposporukka. Valmennamme, ohjaamme ja autamme asiakkaita uusille työurille. Työskentelemme titaanisella ammattitaidolla ja suurella sydämellä. Meillä on yhteinen tavoite: tarjoamme sinulle parasta mahdollista työelämää!