Ammottaako ansioluettelossasi aukko, etkä tiedä, mitä sille pitäisi tehdä?

Erilaiset tauot työstä ovat osa elämää. Oikeasti aukot CV:ssä ovat aika tavallisia, eikä niitä onneksi enää syynätä suurennuslasilla. Vaikka aukkoa ansioluettelossa ei tarvitsekaan piilotella, se on tarpeen selittää, jotta siitä ei syntyisi aukkoa luottamukseen.

Valehteleminen ei kannata CV:ssäkään, ja väärän tiedon antaminen voi viedä työmahdollisuuksia tulevaisuudessa. Mutta inhorealistikaan ei tarvitse olla. Tarkastele historiaasi ulkopuolisen arvostavin silmin: Millaista tarinaa tauko kertoo sinusta?

Aikalisä, suunnanmuutos ja uuden uran rakentaminen

Työttömyys on aika yleinen syy taukoihin. Tauko työsuhteiden välissä ei myöskään ole automaattisesti huono asia, ovathan pätkätyöt ja projektit olleet jo pitkään arkipäivää. Työnhaku on kuitenkin paljon muutakin kuin asiakirjojen päivitystä. Kerro, miten olet ylläpitänyt osaamistasi, millaista tulevaisuutta varten valmistautunut, mitä taitoja ja tietoja päivittänyt.

Jos aikalisä on venynyt, oletko pysähtynyt tarkistamaan suuntaa vai hakenut elämääsi vaihtelua ja uusia haasteita? Toisinaan tauko voi merkitä pitkäaikaisempaakin uuden uran rakennusprojektia, toisinaan mittavaa remonttia koko elämässä.

Kaikesta elämässä opitusta ei saa todistusta, mutta sertifikaatin tai tutkinnon puuttuminen ei pyyhi osaamistasi pois. Jos aukot tuntuvat häiritseviltä, voit kokeilla osaamispohjaista CV:tä. Se rakentuu taitojesi pohjalta eikä etene käänteisessä aikajärjestyksessä kuten perinteinen ansioluettelo.

Vapaalla vai palkattomassa työssä?

Vanhempainvapaa, perhevapaa, hoitovapaa, sapattivapaa… Erilaiset vapaat ja arkikielessä äitiys- ja isyysloma ovat harvinaisen harhaanjohtavia sanoja, sillä se, joka on hoitanut toista ihmistä, tietää että siitä on vapaa kaukana. Monia silti huolettaa, ettei antaisi itsestään kuvaa työkyvyttömänä ja -haluttomana ihmisenä.

Vapaa voi tarkoittaa hoivaa omalle lapselle, mutta myös ikääntyvälle vanhemmalle tai muulle läheiselle. Kaikista töistä ei makseta rahapalkkaa, mutta ne ovat silti työtä ja kerryttävät kokemusta, josta on hyötyä muuallakin.

Mitä taitoja kartutit muistisairaan tai liikuntaesteisen omaishoitajana? Mitä opit auttaessasi iäkkäitä sukulaisia tietokoneen ja verkkopankin käytössä? Entäpä vanhempi-lapsi -ryhmän vetäjänä perhekerhossa?

Työelämätaukojen aikana harrastuksista, vapaaehtoistöistä ja luottamustehtävistä saattaa tulla entistä tärkeämpiä. Tässä kymmenen esimerkkiä, joilla voisi kuvata taukopaikkoja.

  1. Koodaamisen (tai minkä tahansa taidon) opettelu, luettele ohjelmistokielet tai suorittamasi kurssit
  2. Vapaaehtoistyö kanoottikerhon rahastonhoitajana ja kotisivujen päivittäjänä
  3. Somen käytön opettelu ja testaus, paljonko voi saada TikTok-seuraajia puolessa vuodessa
  4. Vanhempaintoimikunnan välituntikahvilan ja wc-paperimyynnin koordinointi lapsen luokkaretken rahoittamiseksi
  5. Joogaohjaajaksi opiskelu ja oman yrityksen perustamisen valmistelu
  6. Imetystukiäidiksi kouluttautuminen ja vertaistukiryhmän vapaaehtoinen ohjaaminen
  7. Osa-aikainen maanviljely
  8. Viiden räsymaton kutominen kangaspuilla ja 20 villasukkaparin neulominen Ukrainan pakolaisille
  9. Kitaransoiton opettaminen naapurin lapsille ja oman lapsen kaveripiirille
  10. Teräsmieskisaan valmistautuminen ja ruokaremontti

Kaikkea ei tarvitse paljastaa

Joskus oma tai läheisen sairastuminen pakottaa väliajalle, joskus muu kriisi, kuten läheisen menetys tai parisuhteen kariutuminen. Voi tulla huoltajuus- tai omaisuuskiistoja tai puolison työ saattaa viedä ulkomaille.

Aina tauosta ei voi tai ole tarpeenkaan kertoa enempää. Silloin voit viitata henkilökohtaisiin syihin tai nimetä ajanjakson yleisellä tasolla. Voit halutessasi kertoa tarkemmin, kun työnhaku etenee, mutta sekään ei ole välttämätöntä.

Päätä kuitenkin etukäteen, mitä aiot kertoa, jos tauko tulee puheeksi. Riittävästi, mutta napakasti. Työnhaussa painopisteen kuuluu olla motivaatiossa ja osaamisessa, ei tauon yksityiskohdissa.

Unelmat todeksi

Kerran rekrytoijana luin CV:n, jossa hakijalla oli tuore kahden vuoden työsuhdetauko. Haastattelussa selvisi, että hän oli soittanut viulua ja kiertänyt maailmaa. Entisenä viulunsoittajana tieto sykähdytti kovasti.

Matkailuakaan en katsonut haitaksi, päinvastoin: Hakijalta edellytettiin englantia työkielenä, vuorovaikutustaitoja, ongelmanratkaisukykyä ja eri kulttuureista tulevien ihmisten kohtaamista.

Silloin ajattelin ihaillen: Miten rohkeaa onkaan uppoutua välillä unelmiinsa – ja palata työelämään uusin voimin!

About the author : Minna Leskinen

”Did I offer peace today? Did I bring a smile to someone´s face? Did I say words of healing? Did I let go of my anger and resentment? Did I forgive? Did I love? These are the real questions.” -Henri Nouwen

Olen Minna Leskinen, maailmanparantaja. Tunnetaan myös yrityspalvelutiimin uravalmentajana ja kehityspäällikkönä.