”Mä en sitten myy mitään.”

Jos saisin bonuksen joka kerta, kun kuulen tuon lauseen uravalmennuksessa, saisin sievoisen lisän kuukausipalkkaani. Vaikka tosi asiassa kaikki, mitä elämässä teemme, jättää meistä jäljen, jonka perusteella muut ostavat meidän ajatuksemme. Kuulostaako kamalalta sinustakin? Yäk!

Uskot varmasti, että näissä tunnelmissa ei ole aivan helppoa väittää työnhaun olevan myyntiä ja työhakemuksen myyntikirje. Miksi silti väitän niin? Koska uskon, että kyse on väärinkäsityksestä, joka kaipaa päivitystä. Vai mitä mieltä olet seuraavasta?

Kuinka monen mielikuvissa temmeltää myyjän synonyyminä sanavalmis helppoheikki, joka pälpättää uhrinsa niin pyörryksiin, että tämä tulee ostaneeksi kalliilla hinnalla jotain täysin tarpeetonta ja saa kylkiäiseksi huijatun häpeän? Niinpä.

Entä jos heitettäisiin mielikuva roska-ajatusten kaatopaikalle ja luotaisiin uusi?

Kuinka moni meistä ihan oikeasti nauttii puheripulia potevasta jyrästä, joka puolipakolla klousaa kaupan niin, ettei kanta-asiakkuutta taatusti synny? Väitän, että suurin osa suomalaisista ei nauti. Enkä usko, että tosimyyjätkään niin käyttäytyvät. Päinvastoin – nykyajan myyjän odotetaan olevan herkkävaistoinen ihmistuntija ja ongelmanratkaisija!

Työnhaku alkaa kuuntelusta

Taitava myyjä osaa kuunnella ja asettua ostajan asemaan. Vuorovaikutustaidot ylipäätään ovat tietysti välttämättömiä, mutta kuuntelusta myynti alkaa. Tuloksia aikaansaava myyjä ymmärtää, mitä ostaja tarvitsee ja osaa tarjota siihen ratkaisun.

Todistaakseni väitteeni lue edellinen kappale, mutta korvaa myyjä työnhakijalla ja ostaja työnantajalla: Taitava työnhakija osaa kuunnella ja asettua työnantajan asemaan. Vuorovaikutustaidot ylipäätään ovat tietysti välttämättömiä, mutta kuuntelusta työnhaku alkaa. Tuloksia aikaansaava työnhakija ymmärtää, mitä työnantaja tarvitsee ja osaa tarjota siihen ratkaisun.

Myynti – ei niin yäk?

Työnhaussa tarkastelun kohteena ovat erityisesti omat verkostot ja työpaikkailmoitukset ja niiden analysointi. Kun taustatyö on tehty, on aika lähestyä työnantajaa.

Puhelin on niin myyjän kuin työnhakijankin työkalu. Suosittelen työnhakijaa lähes aina soittamaan työnantajalle, koska siten saa etulyöntiaseman. Käypä toisinaan niinkin onnekkaasti, että jo puhelussa saa kutsun tapaamiseen eikä tarvitse näpytellä sitä pirskatin myyntikirjettä kenellekään.

Työhakemus tarjoaa ratkaisun

Työhakemusta ei suotta kutsuta myyntikirjeeksi. Niin myynnissä kuin työtä hakiessa lähettäjä osoittaa tunnistavansa vastaanottajan ongelman ja osaa tarjota siihen houkuttelevan ratkaisun. Helppoa, vai mitä? No ei ole, vaan työnhaun vaikein osuus. Ja juuri siksi, mikä ihana mahdollisuus erottautua!

Työnhaun vaikeimmassa, mutta tuloksellisimmassa osuudessa vastaat näin: Perustele ensin vakuuttavasti, miksi haluat juuri tähän työhön. Sitten peilaa osaamistasi työnantajan tarpeisiin. (Mitä saitkaan selville puhelussa?) Lopuksi kerro, miten työnantaja hyötyisi osaamisestasi.

Oman osaamisen soveltaminen vastaanottajan tarpeisiin vaatii useimmilta harjoittelua, mutta se on täysin opittavissa. Parhaimmillaan työnhakija kykenee tarjoamaan ratkaisua ennen kuin työnantaja on osannut edes pukea tarvetta sanoiksi saati huudella siitä somessa. (Näin löytyy paljon puhuttu piilotyö!) Mitä enemmän harjoittelet motivaation sanoittamista hakemuksessa, sitä paremmin se sujuu haastattelussa.

Mutta eihän meidän kaikkien tarvitse olla huippumyyjiä, koska ydinosaamisemme on jotain ihan muuta, saatat ajatella. Ja olet aivan oikeassa. Ei tarvitsekaan. Voisiko myyjältä silti ottaa jotain opiksi?

Eikö olisikin upeaa pystyä houkuttelevasti kertomaan osaamisestaan työnantajalle? Ainakin sen verran, että saisit napattua uuden työn?

Kiireinen rekrytoija ilahtuu takuulla, kun helpotat hänen työtään ja osoitat ymmärtäväsi, mitä työnantaja tarvitsee. Eikä taidosta suinkaan haittaa myöhemminkään ole, kun haluat ehdottaa keksimääsi ideaa uudelle työnantajalle.

Entäpä jos ajattelisitkin työhakemusta kirjoittaessasi: ”Mä muuten myyn osaamiseni teille!” ja saisit haluamasi unelmatyön?

Myynti – vieläkin kamalaa?

Vai sittenkin kamalan ihanaa?

About the author : Minna Leskinen

”Did I offer peace today? Did I bring a smile to someone´s face? Did I say words of healing? Did I let go of my anger and resentment? Did I forgive? Did I love? These are the real questions.” -Henri Nouwen

Olen Minna Leskinen, maailmanparantaja. Tunnetaan myös yrityspalvelutiimin uravalmentajana ja kehityspäällikkönä.