Kuuluuko mun ääni, näkyykö kaksoisleuka, harakanpesä ja pyykkivuori? Apua, kohta mä varmaan mokaan!

Osallistuminen videopalaveriin ensimmäisiä kertoja voi pelottaa. Voiko kohtaaminen läppärin ruudun kautta edes olla luonnollinen? Näin valmennat itsesi videoinhosta kohti lempeämpiä tunteita.

Voittamalla pelkosi kasvatat itsevarmuuttasi

Videohakemuksella on voinut vielä melko helposti erottautua työnhaussa edukseen, niin harvinaista sen käyttö on ollut. Mutta kuinka kauan videohakemus riittää erottautumiseen, ja milloin siitä tulee edellytys?

Myös työnantajat ovat käyttäneet videota jo vuosien ajan hakijoita haastatellessaan eikä sekään tule todennäköisesti vähenemään.

Mitä paremmin opit käyttämään tekniikkaa, sitä helpompi on keskittyä sisältöön, ja sitä varmemmaksi tunnet itsesi vatsanpohjaa kutkuttavassa tilanteessa.

Entäpä jos kokeilisitkin seuraavalla kerralla sähköpostin tai puhelun sijaan videotapaamista? Antaisit itsellesi mahdollisuuden voittaa pelkosi ja treenata itsesi mestariksi! Tai ainakin amatööriksi.

Opit taitoja nykypäivän työelämään

Videon käyttöä harjoitellessa saat kuin vahingossa harjoitusta myös uuden normaalin työvälineisiin ja käytänteisiin. Ylen uutisten (5.4.2020) mukaan noin puolet haluaa jatkaa etätyöskentelyä koronan jälkeenkin. Puhutaanko tulevaisuudessa edes enää etätyöstä – vai pelkästään työstä?

Työ ei ole paikka, jonne mennään, vaan asia, joka tehdään.

Satu Rämö, Hanne Valtari: Unelmahommissa (WSOY, 2017).

Videotyökalujen sujuva käyttö saattaakin osoittautua salaiseksi vahvuudeksesi seuraavassa työnhaussa, kun työnantaja hakee etäjohtamisen osaajaa, webinaari-kouluttajaa tai asiantuntijaa kansainväliseen etätiimiin!

Etäisyys kasvattaa rohkeutta osallistua

Villasukat ja lempituoli, kuppi kuumaa ja läppäri auki. Kun ei tarvitse käyttää energiaa ehtiäkseen ruuhkabussiin tai löytääkseen parkkipaikan kaatosateessa, voit keskittyä varsinaiseen asiaan. Kohtaamiseen.

Henkinen kynnys oman kodin ja videotapaamisen välillä on valmennusasiakkaidemme mielestä matalampi kuin kodin ja tapaamispaikan välillä.

Sekä valmennettavat että valmentajat ovat kokeneet videovalmennuksen jopa tehokkaammaksi ja intensiivisemmäksi kuin kasvotusten toteutetun valmennuksen. Keskittyminen on ollut syvempää, ja oman kodin turvan koettiin lisäävän läheisyyttä ja rohkeutta osallistua.

Kun voit seuraavalla kerralla valita puhelun ja videon välillä, entäpä jos sanoisit itsellesi:

Kyllä kiitos, otan mielelläni lisäannoksen itseluottamusta, uusia työelämätaitoja ja rohkeutta!

Blogin lähteenä käytetty Henna Jääskeläisen sosionomitutkinnon opinnäytetyötä Digitaalisuus sosiaaliohjaukseen sisältyvässä ammatillisessa kuntoutuksessa (2019), Jääskeläisen haastattelua sekä Katja Noponen Oy:n uravalmentajien kokemuksia videovalmennuksesta asiakastyössä 2015–2020.

About the author : Minna Leskinen

”Did I offer peace today? Did I bring a smile to someone´s face? Did I say words of healing? Did I let go of my anger and resentment? Did I forgive? Did I love? These are the real questions.” -Henri Nouwen

Olen Minna Leskinen, maailmanparantaja. Tunnetaan myös yrityspalvelutiimin uravalmentajana ja kehityspäällikkönä.