Kannatko puolen maailman murheita hartioillasi vai osaatko erottaa, mistä sinun kannattaa huolehtia ja mistä ei? Mitä jos päästäisit irti asioista, joihin et kerta kaikkiaan voi itse vaikuttaa?

Meidät on opetettu pärjäämään. Jo lapsena mieleemme iskostetaan neuvoja: ota vastuu elämästä, opi puolustamaan itseäsi ja valmistaudu pahan päivän varalle. Kuulostaako tutulta?

Näissä hengissä selviämisen teeseissä ei sinänsä ole mitään vikaa. Silloin kun elämä rullaa suhteellisen normaalisti (mitä ikinä se tarkoittaakaan), vastuunotto, itsensä puolustaminen (tai ainakin oman puolensa pitäminen) ja varautuminen ovat varsin käyttökelpoisia ohjeita.

Mutta entäpä sitten, kun oman elämän, kansakunnan tai koko maailman tilanne muuttuu niin radikaalisti, että elämää – eikä edes huomista – kykenekään enää hallitsemaan? Mitä meissä silloin tapahtuu?

On yksilöllistä, miten kukin meistä reagoi ja pärjää äkillisissä ja pitkittyneissä muutos- ja kriisitilanteisissa. Yksi tärkeä tekijä siinä ovat aiemmat kokemuksemme.

Äärimmäisyyksissään ne luovat mieleen joko paniikinomaista pelkoa tai uskoa siihen, että kyllä tästäkin selvitään. Tai jotakin näiden väliltä.

Luolamiesaivojen aatokset

Yksi yleisin stressiä ja jopa ahdistusta aiheuttava tunne syntyy, kun kuvittelemme, että meidän kuuluisi osata itse ratkaista kaikki. Että meidän pitäisi hallita kaikkea sitä, mitä ympärillämme tapahtuu.

Kun lähes koko maailma on myllerryksessä, jota emme voi hallita, on enemmän kuin tärkeää oppia tarkkailemaan omaa mieltä. On jopa hyvin hyödyllistä opetella tiedostamaan, mihin voimme itse vaikuttaa ja mihin emme.

Tutkimusten mukaan suurin osa ajatuksistamme on lähtökohtaisesti negatiivisia. Psykologit puhuvat luolamiesaivoista ja negatiivisuusharhasta, josta käytetään englanninkielistä nimitystä negativity bias.

Sen mukaan keskitymme luontaisesti mahdollisiin uhkiin ja huoliin. Kiinnitämme enemmän huomiotamme pahaan kuin hyvään ja yliarvioimme ikävien asioiden todennäköisyyttä. Näemme ensimmäisenä virheet, tosin usein vääristyneesti, mihin viittaa myös englannin kielen sana bias.

Eloonjäämisen ja evoluution kannalta tämä on ollut tärkeää, mutta se tuskin palvelee enää tämän päivän ihmistä. Mikäli emme tiedosta ajatuksiamme ja pyri muuttamaan niitä rakentavammiksi, tuo kivikauden luolaihminen juttelee yhä mielessämme.

Kolme vaikuttamisen kehää – helppo harjoitus

Yksi tapa lähestyä luolamiesaivoja on harjoitus, joka kantaa nimeä Vaikuttamisen kolme kehää. Sen tarkoitus on auttaa keskittymään asioihin, jotka ovat hallinnassamme ja toisaalta päästää irti asioista, jotka eivät ole meidän käsissämme.

Sisäkehällä ovat asiat, joista voi itse päättää ja joihin voi vaikuttaa. Keskikehällä ovat asiat, joihin voi vaikuttaa, mutta joista ei voi itse päättää. Ulkokehällä puolestaan ovat asiat, joihin ei voi vaikuttaa ja joista ei voi itse päättää.

Seuraava harjoitus auttaa sinua hahmottamaan, mihin huomiosi on enimmäkseen
suuntautunut. Sen avulla voit myös selvittää, mihin sinun kannattaa käyttää ajatteluasi ja energiaasi.

Samalla sinulla on mahdollisuus saada etäisyyttä ajatuksen tasolla asioihin, jotka kuormittavat sinua. Voit auttaa itseäsi palautumaan paremmin ja käyttää voimavaroja asioihin, joihin sinulla on itse mahdollisuus vaikuttaa.

  • Pysähdy hetkeksi. Sulje silmäsi ja hengitä hetki rauhallisesti nenän kautta sisään ja ulos. Toista tätä useamman kerran.
  • Ryhdy tarkkailemaan ajatuksiasi. Anna mieleesi nousta asioita, joita pelkäät, joista kannat huolta tai jotka stressaavat ja kuormittavat sinua.
  • Älä sulje tietoisesti pois mitään itsellesi pienempää tai suurempaa asiaa.
  • Pohdi myös positiivisia asioita, joihin haluaisit muutosta tai joita haluaisit vahvistaa tai lisätä elämääsi.
  • Avaa silmäsi ja kirjoita ylös mieleesi juuri nousseet asiat.
  • Ryhdy sijoittamaan asioita kehälle, johon ne mielestäsi kuuluvat.
  • Voit piirtää kehät paperille ja kirjoittaa asiat niiden sisään. Halutessasi voit käyttää alustana kookkaampaa paperiarkkia ja sijoittaa siihen piirtämillesi kehille asioita vaikkapa post-it -lappujen avulla.

Vinkki: Huomioithan, että kehille sijoitettavat asiat voivat olla sekä konkreettisia tekoja että omia asenteita, suhtautumista tai myös tunteita. Tärkeintä on tehdä itsellesi selväksi, voitko itse vaikuttaa niihin ja jos voit, niin miten.

Itse koin tämän harjoituksen erittäin hyödylliseksi. Oli voimaannuttavaa oivaltaa, mitkä asiat ovat omissa käsissäni. Ja puolestaan huojentavaa lakata vatvomasta asioita, jotka eivät ole vaikutusvallassani.

Kaikkein parasta sisäiselle luolanaiselleni oli kuitenkin muistaa, että vaikka maailma olisi miten sekaisin tahansa, voin aina valita, miten siihen itse suhtaudun.

Rauhaa myös sinun luolamieleesi.

About the author : Marjo-Kaisu Niinikoski

MUUTTAMALLA AJATTELUASI MUUTAT ELÄMÄÄSI

Olen Marjo-Kaisu Niinikoski, ratkaisukeskeinen mentaalivalmentaja. Toimin muutosvalmentajana, uravalmentajana ja viestintäkoordinaattorina.