Kesälomakausi on jälleen käynnissä. Väittäisin, että tänä kesänä meistä jokainen on lomansa ansainnut, myös johtajat.

En usko, että maastamme löytyy ketään, jota alkuvuoden tapahtumat eivät olisi mietityttäneet ja joka ei olisi loman tarpeessa. Jos kuitenkin edelleen olet sitä mieltä, ettet voi syystä tai toisesta lomailla, haastan sinut miettimään miksi? Oletko aivan varma?

Muutoskyvykkyys ja vaatimukset

Edellisessä Tuhannen ja yhden työn blogissa kollegani Jouni Puhakka totesi: ”Ne, jotka sopeutuvat muutoksiin nopeimmin ja kykenevät kohtaamaan haasteet ja vastoinkäymiset lamaantumatta, pärjäävät parhaiten.”

Mikään ei ole niin varmaa kuin muutos. Tämän on muutama viime vuosi meille todistanut. Muutoskyvykkyyden lisäksi työntekijöiltä, esihenkilöiltä ja johtajilta vaaditaan paljon, ja vaatimusten asettajia on useita.

Kokemukseni mukaan mitä ylemmäs organisaation hierarkiassa mennään, sitä tyypillisemmin vaatimukset itseään ja omaa tekemistä kohtaan kasvavat – puhumattakaan organisaation, perheen tai ympäröivän maailman asettamista vaatimuksista.

On itsestään selvää, että kaikenlaisten vaatimusten ristiaallokossa ei voi pärjätä, jos ei joskus hiljennä tahtia.

Apua tekoälycoachilta

Mediasta saa lukea selviytymistarinoita, joissa on takana erilaisia haastavia elämäntilanteita. Niitä yhdistää yleensä se, että viimeistään vaikea tilanne on pistänyt pohtimaan yksilön arvoja, muutoksen kohtaamista ja sitä, mikä elämässä on tärkeää.

Miksi ihminen pysähtyy miettimään näitä asioita vasta, kun on pakko? Emmekö voisi tehdä tätä jo ennakoivasti? Vastaus on, että kyllä voimme, eikä meidän tarvitse tehdä sitä yksin.

Itse olen pysähtynyt aiheen äärelle usein, välillä ennakoivasti ja välillä niin sanotusti tilanteen ollessa päällä. Viimeiset neljä kuukautta apunani on ollut tekoälycoaching. Kyllä, ymmärrän, että tämä kuulostaa hieman scifiltä, mutta voin todeta, että se toimii!

Tekoälycoaching on sovellus, joka toimii Teamsissa (tai Slackissa). Se auttaa muutoksen hallinnassa. Se haastaa ajattelemaan, pakottaa menemään alkujuurille eli omien arvojen pohdintaan. Tästä käynnistyy itse coachingprosessi.

Arvojen äärelle pysähtyminen on tärkeää, koska jos työssä ja perusarvoissa on ristiriitaa, tulos ei yleensä voi olla pitkäkestoisena kovinkaan hyvä. Se aiheuttaa suurta kuormitusta.

Apua muutosvalmentajalta

Tein aiemmin työssäni nykyistä enemmän valmennusta. Lähetin usein valmennettavani sisäisesti meidän muutosvalmentajallemme. Kaikki hänen luonaan käyneet kokivat muutosvalmennuksen hyödylliseksi.

Muutosvalmennuksessa valmentaja auttaa valmennettavaa kohtaamaan ja käsittelemään ajatusmalleja, jotka jarruttavat, hidastavat tai estävät muutosta. Avain onnistuneeseen muutokseen löytyy ihmisen omasta mielestä.

Muutoksen kohtaamiseen, omien arvojen pohdintaan, itseään kohdistuvien vaatimusten käsittelyyn tai muihin haastaviin tilanteisiin on siis luonnollisesti saatavilla tukea myös ihmiseltä ihmiselle.

Palautumisen merkitys

Mutta nyt palaan otsikon kysymykseen, miksi kannattaa lomailla. Työterveyslaitoksen dosentti Kirsi Ahola (PsT) kirjoittaa lääketieteellisessä aikakausikirja Duodecimissä: ”Palautuminen on prosessi, jonka aikana yksilön henkinen ja fyysinen tila palaavat kuormitusta edeltävälle tasolle. Työkuormituksesta palaudutaan taukojen, arjen vapaa-ajan ja lomien aikana. Onnistunut palautuminen edistää ihmisen hyvinvointia ja toimintakykyä. Palautumisen onnistuminen edellyttää irrottautumista työstä ja työssä kuluneiden voimavarojen täydentämistä. Lyhyestäkin lomasta on hyötyä. Fyysinen aktiivisuus ja itseä miellyttävien asioiden tekeminen edistävät loman hyvinvointivaikutuksia. Mitä kuormittuneempi työntekijä on, sitä pidempi irrottautuminen työstä on tarpeen.” https://www.duodecimlehti.fi

Pidetään siis itsestämme huolta ja pohditaan perusarvojamme, jotta jaksetaan vastata meille asetettuihin vaatimuksiin ja myös huolehtia muista.

Oikein hyvää kesää ja lomia kaikille!

P.S. Jos kiinnostuit tekoälycoachingista tai muutosvalmennuksesta, voit varata tästä puolen tunnin tapaamisajan kanssani, niin keskustellaan asiasta lisää.

Olen Noora Kekki, myyntijohtaja, uravalmentaja.

Olen idearikas ja toimelias kehittäjäsielu ja uskon positiivisuuden voimaan. Uskon myös, että jokaisella on sisällään voimaa ja kykyjä, joista hän ei ole tietoinen. Luotettavassa ja positiivisen kannustavassa ilmapiirissä nämä ominaisuudet on mahdollista löytää ja valjastaa käyttöön.

”Kukaan ei tiedä, mihin pystyy ennen kuin on yrittänyt.” – Publilius Syrus

About the author : Vieraileva Tähti

Tarjoamme sinulle parasta mahdollista työelämää!

Meitä on kuutisenkymmentä. Me työskentelemme 37 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Olemme Katja Noponen Oy:n kirkkaasti loistava noposporukka. Valmennamme, ohjaamme ja autamme asiakkaita uusille työurille. Työskentelemme titaanisella ammattitaidolla ja suurella sydämellä. Meillä on yhteinen tavoite: tarjoamme sinulle parasta mahdollista työelämää!