Kuva ©Katja Kemppainen

Some täyttyy lomakuvista ja iloisista lomapostauksista. Ihana kesäloma on viimein täällä, mutta millainen on työnhakijan kesäloma? Vai onko sellaiseen mahdollisuutta ollenkaan?

Pohdimme usein asiakkaidemme kanssa työnhakijan lomailuun liittyviä asioita. Moni työnhakija kokee vaikeaksi jäädä lomalle, jos loman jälkeen ei ole työpaikkaa, johon palata.

Lisäksi monella työnhakijalla kolkuttaa takaraivossa ajatus, että jos en juuri nyt ole työnhakuvalmiudessa, meneekö joku loistava mahdollisuus ohi.

Työnhakijat kokevat huonoa omaatuntoa myös siitä, että eivät ole aktiivisesti tekemässä jotain oman työllistymisensä eteen, vaikka todellisuudessa myös moni päätöksentekijä lomailee myös.

Lomalle jäämisen haasteena on se, että työnhaku on monesti ahdistavaa jo siitä syystä, että jokaisen työnhakijan tulevaisuus on hyvin epävarmaa. Lisäksi he pohtivat, miten vastata rekrytoijille, jos esimerkiksi haastattelukutsu tulee nopealla varoitusajalla ja työnhakija sattuu juuri tuolloin olemaan reissussa.

Videohaastattelu vaikka etelänavalta

Huolta ei kannata kuitenkaan kantaa, sillä nykyisin videoneuvottelu on varteenotettava vaihtoehto kasvokkain tapahtuvalle haastattelulle. Ja sen voi onneksi toteuttaa vaikka etelänavalta, jos sattuu siellä olemaan.

Usein on myös mahdollista neuvotella haastatteluajankohdasta, jos rekrytoinnin suhteen ei ole kovin tiukka aikataulu.

Työnhakijat yllättyvät usein siitä, ”kuinka työnhaku käy työstä”. Ja niinhän se on, kun työnhakuasiakirjoja tulee muokata jokaiseen haettavaan paikkaan, selvittää yrityksen taustoja ja miettiä, miten oma osaaminen sopii kyseiseen positioon.

Tämän vuoksi onkin hyvä ajatus pitää myös työnhausta hieman lomaa kesän helteisimpinä päivinä.

Työnhakijan kannattaa laatia suunnitelma kesäajan työnhaulle, jotta myös leppoisat lomapäivät onnistuisivat työnhaun lomassa.

Tässä muutamia vinkkejä loma-ajan työnhaulle:

  1. Laadi työnhakuasiakirjat valmiiksi ja mahdollisimman helposti muokattavaan muotoon.
  2. Laadi työpaikkavahti työnhakusivustoille ja LinkedIniin.
  3. Suunnittele aikataulusi niin, että käytät vaikka yhtenä päivänä viikosta aikaa työnhakuun ja muuten lomailet.
  4. Varmista, että sinulla on reissussa mahdollisuudet videoneuvotteluun, esimerkiksi puhelimen kautta.
  5. Ja ei muuta kuin hellehattu päähän ja laiturin nokkaan!

About the author : Katja Kemppainen

Olen Kemppaisen Katja ja toimin palvelujohtajana ja uravalmentajana Kehä kolmosen ulkopuolella.

Nykäsen Matin hyppytornista käsin pyrin aina katsomaan asioita monesta eri näkökulmasta, ja valmennustyötäni ohjaakin vahva ratkaisukeskeisyys.

Aina voi oppia uutta, ja kyltymätön tiedonhalu tekee minusta ikuisen oppijan. Osaamisen tunnistamisen ja pelisilmän avulla pyritään mahdollistamaan työn ja tekijän kohtaaminen.