Vaikka asiasta on jauhettu jo vuosia, on selvää, että sosiaalinen media on tullut osaksi johtamistyötämme, tahdoimme sitä tai emme.

Sosiaalisella medialla on iso arvo tämän päivän monikanavaisessa yritysjohtamisessa.

Somen aktiivikäyttöön tulee tänä päivänä painetta joka suunnasta. Kärjistetysti voikin sanoa, että meissä johtajissa on joko aktiivisia somepelureita tai perässähiihtäjiä. Esimerkillinen johtaja kun on itse eturivissä näyttämässä mallia, sillä someviestintä ei ole enää pelkästään yrityksen viestinnästä vastaavan henkilön tehtävä.

Nykypäivän johtajia halutaan seurata somessa, ja odotukset viestinnästä ovat suurempia kuin koskaan aiemmin. Valitettavan harva johtaja kuitenkin edelleen käyttää tämän kanavan hyödykseen. Liian moni johtaja on hiljaa ja silmät tiukasti nykyajalle kiinni.

Someläsnäoloa ei voi ulkoistaa

Sosiaalinen media on tullut osaksi nykyjohtajan vaikutustyövälineitä, jotka mahdollistavat omalta osaltaan yrityksen menestyksen. Somen avulla voi viestiä niin yhtiön strategiaa ja arvoja kuin myös vaikuttaa positiivisesti työntekijöihin.

Pelottavinta ja samalla kaikkein kiehtovinta tässä on se, että johtajan täytyy olla omalla persoonallaan somessa läsnä – vain se tekee viestinnästä kiinnostavaa.

Johtajan somea ei voi ulkoistaa. Some vaatiikin lähes loputtoman läsnäolon myötä aikaa, jolloin jokaisen johtajan on määriteltävä, mihin ja kuinka paljon aikaansa someen priorisoi.

Jos somen hyödyistä ei ole johtajalla itsellään selkeää kuvaa, harvemmin silloin someviestintäkään on linjassa yrityksen muun toiminnan kanssa. Tämä on ymmärrettävää, sillä some on asia, jonka harvoin voi muuntaa suoraan rahaksi.

Samalla informaatiotulva joka suunnasta on valtaisa. Tulvasta huolimatta oman someaktiivisuuden lisäksi on tärkeää seurata vähintään muutamaa oman alansa edelläkävijää, aivan kuten sinuakin johtajana seurataan.

Tiennäyttäjäjohtajia tarvitaan

Some vaatii sen, että johtaja tuo oman persoonansa ja henkilökohtaisen johtajuutensa kulmahuoneen hämärästä avoimena pelikentälle. Tämä on uutta, sillä Suomessa on menneet vuosikymmenet pidetty visusti piilossa oma persoona ja johtajuustapa. Läpinäkyvyys onkin tärkeä osa someviestintää.

On myös tutkittu, että ihmisiä seurataan mieluummin kuin organisaatioita. Tämän päivän tiennäyttäjäjohtaja tuokin oman arvomaailmansa ja johtamisunelmansa julkisiksi, ymmärtäen samalla somen riskit antaessaan ajatuksensa pahimmillaan tuhansien anonyymien raadeltaviksi.
Raatelun riskit ovat kuitenkin kaikissa medioissa aina olemassa. Silti tänä päivänä somesta pois jääminen on mielestäni paljon isompi riski kuin somevirran mukaan heittäytyminen.

About the author : Katja Noponen

ASIOILLA ON TAPANA JÄRJESTYÄ

Olen Katja Noponen, Katja Noponen Oy:n toimitusjohtaja ja yrittäjä. Olen perustanut yrityksen 26-vuotiaana. Nykyään olemme Suomen suurimpia yksityisiä työelämävalmennuspalveluja tuottavia yrityksiä.