Oletko kuullut, että ihmismieltä on verrattu jäävuoreen? Klassisessa vertauskuvassa meren pinnan yläpuolella oleva vuorenhuippu kuvastaa tietoista mieltä. Ja pinnan alapuolelle jäävä järkäle tiedostamatonta, alitajuntaista mieltä.

Harvoin tulee pohdittua, että vain 20 prosenttia ajatuksistamme on tietoisessa mielessä. Puhumattakaan siitä, että jopa 80 prosenttia mietteistämme on piilossa alitajunnan syövereissä.

Vieläkin kiinnostavamman tästä mielen pelistä tekee se, että ihmisellä on arvioitu syntyvän 70-80 000 ajatusta päivässä! Valitsemme itse niistä jokaisen, tiedostamatta tai tietoisesti.

Suurin osa ihmisistä kulkee lähes koko elämänsä mielen autopilotilla, kuten se kuuluisa laput silmillä kaahaava ravihevonen. Siinä ei tietenkään ole mitään vikaa, ainakaan niin kauan kuin elämä ravaa mukavasti eteenpäin.

Usein elo kuitenkin heittää radalle kapuloita, jolloin oman mielen maisemiin on jopa suositeltavaa matkustaa.

Muutosvalmentajan työssäni yksi tärkeimpiä asioita on saada valmennettava oivaltamaan, että tietoinen ajattelu on vahvin muutostyökalu. Usein etenkin ns. epätoivotun muutostilanteen keskellä ihminen lähtee automaattisesti hakemaan ratkaisua itsensä ulkopuolelta sen sijaan, että porautuisi ajatteluunsa.

Jokainen yksilö reagoi muutokseen omalla tavallaan. Siihen vaikuttavat senhetkisten voimavarojen lisäksi myös menneisyyden muistikuvat, jotka elävät mielessä. Ne saattavat olla syvälle haudattuina, mutta nostavat päätään muutoksen ”pakottamina”.

Valmennustapaamisissa mielen kennoista nousee lähes poikkeuksetta yksi asia ylitse muiden: uskomukset.

Meillä ihmisillä on sekä eteenpäin vieviä että rajoittavia uskomuksia. Yhteistä niille on se, että vaikka ne ovat vain uskomuksia, ne toteuttavat itse itseään. Hyvässä ja pahassa.

Hyvin yleinen uskomus kuuluu: ”Minä en ole riittävä.” Jokainen voi vain (mieli)kuvitella, mitä tällainen ajatus saa aikaan ihmisen minäkuvalle ja itsetunnolle. Ja miten se vaikuttaa hänen valintoihinsa ja toimintaansa.

Mentaalivalmentajan keskeinen tehtävä on auttaa asiakasta avaamaan pinnan alla olevaa jäävuoren ydintä. Siellä asustavat rajoittavat uskomukset, pelot, syyllisyydet ja häpeä.

Merenpohjaan saakka ulottuva alitajunta on kuin aarrearkku. Siellä olevien pelkojen kohtaaminen turvallisessa ympäristössä on usein asiakkaan elämää suuresti helpottava ja jopa mullistava tapahtuma.

Alitajunnassa asustaa myös piilossa oleva potentiaali, jonka olemassaolosta ihminen ei välttämättä edes tiedä. Siellä elävät myös viisaus ja luovuus, joita voi houkutella esiin elämää rikastuttamaan.

Ratkaisukeskeisen valmennusmenetelmän motto kuuluu: ”Ihminen itse tietää ratkaisun ongelmiinsa. Hän ei vain tiedä tietävänsä.” Kun koutsattavan oma ”lamppu” syttyy, hän oivaltaa olevansa oman elämänsä paras asiantuntija. Tällöin tapahtuu muutos.

Ei siis liene aforismihöpinää väittää, että olemme sitä, mitä ajattelemme. Suosittelen jokaiselle ryhtymistä oman jäävuoren valloitukseen. Ja miksei vähän jopa sen sulattamiseen. Vaikka jo tänään.

Onnellista kesämieltä kaikille!

Helppo harjoitus laiturin nokkaan (tai ulapalle):

1. Heittäydy luovaan joutilaisuuteen. Se on lempeä tapa saada yhteys alitajuntaan ja opetella tietoista ajattelua.
2. Vietä aikaa itsesi kanssa. Kuuntele ihmishälyn sijaan vaikkapa kuikan huutoa tai laineiden liplatusta.
3. Nuku mahdollisimman paljon. Unet ovat suoria viestejä alitajunnaltasi sinulle.

About the author : Marjo-Kaisu Niinikoski

MUUTTAMALLA AJATTELUASI MUUTAT ELÄMÄÄSI

Olen Marjo-Kaisu Niinikoski, ratkaisukeskeinen mentaalivalmentaja. Toimin muutosvalmentajana, uravalmentajana ja viestintäkoordinaattorina.