Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus

Tavoitteenasi työllistyminen työkokeilun tai työhönvalmennuksen tuloksena

Onko tarkoituksenasi päästä siirtymään työelämään siten, että esimerkiksi sairauden tai vamman vuoksi heikentynyt työ- tai opiskelukykysi otetaan huomioon urasuunnittelussasi ja ammatinvalinnassasi sekä toiveenasi olevan alan soveltuvuuden selvittämisessä?

Kelan tilaama ja maksama työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus Katja Noponen Oy:ssä tarjoaa sinulle luottamuksellisen, vuorovaikutteisen ja kannaltasi myönteistä tulosta päämäärätietoisesti ja ratkaisukeskeisesti tavoittelevan palvelun. Tukenasi ja ohjaajinasi toimii ammattitaitoinen ja sinun tilanteesi edistämiseen keskittyvä työpari, työhönvalmentajana toimiva omaohjaajasi ja toinen työhönvalmentaja.

Valitse kolmesta palvelulinjasta

Sinulla on mahdollisuus valita tilanteeseesi parhaiten sopiva palvelulinja:

Työkokeilussa tavoitteena on, että saat työhönvalmentajiltasi tukea urasuunnitelmasi teossa ja alavaihtoehtojesi valinnassa sekä suunnittelemasi ammattialan soveltuvuuden varmistamisessa. Pääset toteamaan työ- tai koulutusalan soveltuvuuden konkreettisesti työtä tekemällä yhdessä tai tarpeesi mukaan useammassa työpaikassa. Työkokeilu kestää kokonaisuudessaan enintään 60 päivää.

Työhönvalmennus sopii sinulle, jos jo tiedät ammattialasi, työtehtäväsi tai toimenkuvasi tai sinulla on entuudestaan tavoittelemaltasi alalta työkokemusta tai olet ollut pitkään poissa alasi tehtävistä. Työhönvalmennuksen avulla pyrit työhönvalmentajien tukemana vakiinnuttamaan asemasi kohti palkkatyösuhdetta valitsemassasi työssä. Saat halutessasi tukea myös yrittäjänä tai ammatinharjoittajana toimimiseen. Työhönvalmennuksen kesto on 60–180 päivää.

Työkokeilu ja työhönvalmennus on sinulle sopiva palvelulinja, kun tarvitset runsaasti työhönvalmentajien tukea uratavoitteiden, työkykyäsi vastaavien ammattialojen, soveltuvien työnkuvien ja työpaikkojen täsmentämisessä ennen ulkopuoliseen työpaikkaan siirtymistä. Tiedät alustavasti, mitä ammattialaa, työtehtävää tai toimenkuvaa tavoittelet ja haluat pidempään kestävällä työkokeilulla varmistaa ennen palkkatyöhön siirtymistä esimerkiksi sen, miten työskentelysi sujuu ja soveltuuko työympäristö terveydentilallesi. Työkokeilu ja työhönvalmennus -palvelulinja kestää 120–240 päivää.

Kukin palvelulinja sisältää kuntoutuksesi suunnittelun, taitojesi ja työn vaihtoehtojen kartoituksen, työn etsinnän, työssä tukemisesi ja tuen asteittaisen vähentämisen, kuntoutuksesi päättämisen sekä seurannan. Saat laadukkaan ja tulokseen ponnekkaasti kanssasi suuntaavan työparin kokonaisvaltaisen tuen etsiessäsi työkokeilupaikkaa tai palkkatyöpaikkaa tai suunnitellessasi yrittäjyyttä tai ammatinharjoittamista tai tulevaan ammattialaasi liittyviä opintoja.

Kuntoutuspäiviä on keskimäärin viikossa viisi ja yhden päivän kesto taukoineen ennen ulkopuoliselle työpaikalle siirtymistä on kuusi tuntia. Kyseessä on sekä ryhmämuotoinen että yksilöllinen kuntoutus. Työllistymisesi edistämiseksi noudatat työpaikalla alan tavanomaista työaikaa. Joustomahdollisuuksia toki on, sillä yksilöllinen tilanteesi otetaan huomioon. Arvostamme ja kunnioitamme sinua ja pyrimme tukemaan sinua työelämään siirtymisessäsi parhaalla mahdollisella tavalla.

Seitsemän paikkakuntaa kolmella erva-alueella

Voit valita meidät palveluntuottajaksesi asuinkuntasi mukaiselta ERVA-alueelta:

 1. TYKS: Katja Noponen Oy
  • Turku
  • Rauma
  • Pori
 2. KYS: Katja Noponen Oy
  • Jyväskylä
  • Savonlinna
  • Iisalmi
 3. OYS: Katja Noponen Oy
  • Rovaniemi
1

TYKS

Katja Noponen Oy

 • Turku
 • Rauma
 • Pori
2

KYS

Katja Noponen Oy

 • Jyväskylä
 • Savonlinna
 • Iisalmi
3

OYS

Katja Noponen Oy

 • Rovaniemi

Miten haet Kelan tilaamaan työllistymistä edistävään ammatilliseen kuntoutukseen?

 1. Hanki ensin hoitavalta lääkäriltäsi B-lausunto terveydentilastasi ja kuntoutustarpeestasi.
 2. Täytä Kelan kuntoutushakemus eli lomake KU101 ja liitä hakemukseesi saamasi B-lausunto ja mahdollisesti tarvittavat muut lääketieteelliset selvitykset.
 3. Palauta kuntoutushakemuksesi liitteineen Kelaan, jossa kuntoutuskäsittelijä auttaa sinua tarvittaessa muun muassa soveltuvan palvelulinjan valinnassa sekä hakemuslomakkeen täyttämisessä.
 4. Saat päätöskirjeen Kelasta, minkä jälkeen palveluntuottajasi ottaa yhteyttä sinuun päätöksen ollessa myönteinen.